среда, 01. фебруар 2017.

Dok naše komšije "kukavički" protestuju, mi u Srbiji "hrabro i junački" izdržavamo lopove na vlasti!!!

Nova, socijaldemokratska vlada Rumunije, je pod pritiskom demonstracija retko viđene veličine u Bukureštu i u još nekoliko gradova, drugi dan uzastopno, zbog svoje odluke da ublaži propise o borbi protiv korupcije.
Uz povike "Lopovi!" demonstrira najmanje 100.000 ljudi u glavnom gradu, procenjuju mediji u nedostatku zvaničnih procena vlasti. Sajt vesti HotNjuz (HotNews) navodi da je to "najmasovniji protest u Bukureštu za 25 godina" - još od rušenja socijalističkog poretka. 
Demonstranti su i na ulicama drugih gradova - Kluža (20.000), Temišvara (15.000), Sibijua (10.000), a ima ih i drugde.
"Sram vas bilo!", "Ostavka!", uzvikuju građani koji su se okupili uprkos jakoj zimi, protiveći se reviziji Krivičnog zakona, koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, na vlasti manje od mesec dana, od pobede Socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.
Demonstranti osuđuju iznenadno usvajanje hitne uredbe, koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga jača već deset dana. Nova vlada je u napetoj kohabitaciji s predsednikom Rumunije, desničarem Klausom Johanisom, koji je vladinu uredbu o ublažavanjui propisa o borbi protiv korupcije ocenio kao "neprihvatljivu", i "skandaloznu" i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori. 
Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra. To posebno treba da omogući da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbegne suđenje zbog fiktivnih poslova koje je formalno počelo u utorak. Dragnea je hteo mesto premijera, ali je morao da podnese ostavku zbog kazne od dve godine zatvora uslovno, zbog izborne prevare. 
Vlada je, takođe, dostavila parlamentu predlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobođeno 2.500 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora, od čega takođe mogu imati koristi osuđeni političari.
Ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su danas objavile retku, zajedničku izjavu, kojom izražavaju "duboku zabrinutost" zbog sporne uredbe koja "podriva" napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.
Evropska komisija je takođe izrazila "veliku zabrinutost". Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosuđa Florina Jordaćea, koji na Fejsbuku tvrdi da u tim inicijativama Vlade "nema ničeg tajnog, nelegalnog ili nemoralnog".