четвртак, 27. септембар 2018.

TRAGEDIJA KOD BELE CRKVE Komšinica porodice Bogdan: Milica je do juče vozila bicikl, a sada je više nema



Milica Bogdan (9) iz sela Kajtasovo kod Bele Crkve, preminula je u nedelju, 23. septembra u vršačkoj bolnici, dok su njena dva brata, sa simptomima sličnim trovanju, prebačena u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj i nalaze se van životne opasnosti.
Nakon što je, prema mišljenju lekara, devojčica umrla pod nerazjašnjenim okolnostima, tužilaštvo u Pančevu naložilo je da se obavi obdukcija kako bi se utvrdilo da li je bilo trovanja, ili je u pitanju virusno oboljenje. Miličina braća su, na sreću, u dobrom stanju.
- Dečaci su primljeni u našu kliniku sa visokom temperaturom i bolovima u stomaku. Dijagnostičke procedure su u toku, a dečaci su trenutno stabilnog opšteg stanja - rekao je dr Siniša Dučić, direktor “Tiršove”.
Celo Kajtasovo sjatilo se tokom jučerašnjeg dana pred trošnu kuću porodice Bogdan. Niko ne može da se pomiri sa smrću devetogodišnje Milice. Njen otac Pavel samo je odmahnuo rukom i zamakao u dvorište.
Milica je bila jedino žensko dete u porodici. Pored nje, otac Pavel i majka Zorica izrodili su sinove Miroslava, Miodraga, Novicu, Andreja, Radoslava i Slavišu, od kojih najstariji ima 18, a najmlađi šest godina. Iako je u pitanju veoma siromašna porodica, roditelji su se, pričaju komšije, iz sve snage trudili da im deca ne gladuju.
- Grehota je gledati ih kako se muče da bi preživeli. Svrati im ponekad neko iz Centra za socijalni rad, ali pitanje je od kakve su pomoći bili, otac i majka gledaju samo decu da prehrane, a da li oni jedu nekad, pitanje je - kaže za “Blic” uplakanim glasom prva komšinica porodice Bogdan.Ništa tog dana nije ukazivao da će ovakva nesreća zadesiti ovo malo naselje. Mala Milica je, pričaju komšije, igrala sa drugarima fudbal, bila srećna i vesela.
- Do juče sam je gledala svaki dan, dete je bilo do mene, vozila je bicikl... Živahna, zdrava kao dren! Njen deda mi je rekao da je Milica samo odjednom počela da povraća, dobila visoku temperaturu i eto... - nije smogla snage da završi rečenicu komšinica.
A uslovi u kojima porodica Bogdan živi zaista su zastrašujući - bez struje, septičke jame, sa vodom iz bunara. Deca su, kaže izvor “Blica” živela sa živinom i tri koze, te se sumnja da su i nehigijenski uslovi mogli biti jedan od faktora trovanja. Majka Zorica nigde nije radila, bila je kući sa decom, dok je otac Pavel svakodnevno išao u nadnicu, lovio ribu i brao kukuruz... O tome koliko je složna i pristojna porodica u pitanju, govori to da je celo selo preko noći sakupilo novac ne bi li pomogli da Milica na onaj svet bude ispraćena kako dolikuje.

Blic