петак, 9. септембар 2022.

Белоцркванска језера богатија за још једну атракциј



 БЕЛА ЦРКВА: Врачевгајско језеро, које је део Белоцркванских језера, недавно је постало домаћин старом авиону добијеном од вршачке авијације. Реч је о првој олупини намерно потопљеној у воду у Србији, а зарад туристичке атракције која ће бити најзанимљивија рониоцима. Акцију је и покренуо па реализовао Клуб за подводне активности „Бела Црква”. Овдашњи рониоци су „преписали” идеју од колега широм света, а која је карактеристична за морске дестинације.

 

                                                      - Будући да годишње у

Белој Цркви буде око хиљаду ноћења само због роњења, на овај начин ћемо повећати тај број, али и продужити туристичку сезону јер је вода најбистрија у пролеће и јесен, па самим тим и најбоља за роњење – каже за „Дневник” члан Клуба и члан Градско већа за спорт и омладину Општине Бела Црква Марко Лазаревић.

Новом атракцијом у Врачевгајском језеру биће унапређена целокупна туристичка понуда у Белој Цркви. Након потапања авиона и добре рекламе, отварају се бројне могућности за даљи развој.

- На овај начин се доприноси туристичкој разноврсности у нашој општини, а од љубитеља роњења већ стижу позитивни коментари и најаве за долазак у нашу општину – каже директор Туристичке организације Општине Бела Црква Новица Јовановић.

Авион, који има само једно крило, дугачак је осам метара и спуштен на дубину од четири и по, и то на најмирнијем делу језера где неће сметати купачима.

- Тражили смо баш авион за овакву акцију јер је направљен од материјала који не могу да утичу на животну средину, јер се не разлаже и не корозира. Такође, он има и улогу вештачког гребена јер ће бити ново станиште и мрестилиште бројних риба – указује Лазаревић.

Општина Бела Црква је од самог почетка подржала идеју и финансијски помогла да се пројекат реализује, а он је, осим транспорта и логистике, подразумевао и „дотеривање“ авиона, односно фарбање и стављање симбола Клуба и локалне самоуправе.

- С обзиром на то да се бавимо и обуком ронилаца, ово је идеална прилика да и почетници виде како изгледа олупина у води, јер се то иначе среће само у мору на већим дубинама за шта је потребно веће искуство – појашњава наш саговорник.

Читава акција потапања авиона је документована снимњем, а рониоци чекају идеалније услове и за прављење подводних снимака, што ће све на крају бити умонтирано у документарни филм који ће премијерно бити приказан у децембру на Међународном фестивалу подводног филма у Београду.

Иначе, Клуб за подводне активности „Бела Црква“ један је од најстаријих и најуспешнијих клубова у Србији. Основан је 1978. године и броји стотинак чланова, од којих су двадесетак најактивнији. Овај спорт у њиховом крају окупља све узрасте, па су тако најмлађи рониоци узраста од десет година, док сви који имају права на да се такмиче нижу завидне резултате на свим нивоима у подводној фотографији, роњењу на дах, брзом пливању перајима, подводном стрељаштву и ронилачким вештинама.


Извор: Dnevnik.rs