четвртак, 13. децембар 2018.

THE MEDIA AND THE RWANDA GENOCIDE

Ne trošite metke na te Tutsi-bubašvabe. Koljite ih, kasapite na komade”, ovim rečima radio-novinarka Valeri Bemeriki podsticala je zločine Hutu u proleće 1994. godine. Ovih dana ostrašćenu novinarku konačno je stigla kazna: pred narodnim „gakača” sudom u Ruandi osuđena je na doživotnu robiju – najtežu kaznu u pravosuđu centralnoafričke države, prenele su afričke i zapadne agencije.


Za mikrofonom radija Hiljadu brda – tradicionalni afrički sinonim za Ruandu – Valeri Bemeriki odigrala je ključnu medijsku ulogu u raspirivanju pokolja 800.000 Tutsija, umerenih Hutua, pripadnika „plavih šlemova” i bledolikih stranaca, zaključio je ovih dana narodni sud u toj centralnoafričkoj državi.
Uhapšena 1999. godine na istoku DR Konga, Bemerikijeva je dugo pobijala optužbe da je ključni medijski saučesnik u genocidu: „Radila sam svoj posao, ništa drugo”, isticala je sredovečna novinarka tokom duge  istrage u centralnom zatvoru u glavnom gradu Ruande – Kigaliju.
Sačuvane radio-trake sa izlivima mržnje Valeri Bemeriki svedoče da se uključila u podsticanje pogroma odmah iza misterioznog rušenja predsedničkog aviona 6. aprila 1994. godine. Iznad Kigalija tog dana – pod još nerazjašnjenim okolnostima – nepoznati snajperista oborio je avion kojim su iz Tanzanije sa mirovnih pregovora zajedno putovali predsednik Ruande Žuvenal Habjarimana (57) i lider Burundija Siprijen Ntarijamira (39), obojica iz plemena Hutu.
„’Plavi šlemovi’ su oborili predsednički avion, ubili su nam lidera, pobijte strance”, poručila je Valeri Bemeriki istog dana u etar radija Hiljadu brda, ali i i mnogo puta kasnije tokom 100 dana pogroma. Međunarodna zajednica višestruko je izneverila nedužni živalj u Ruandi tokom tog pogroma: iako su planirale da osujete huškačke programe radija Hiljadu brda, zapadne obaveštajne mreže odustale su od tog poduhvata zbog troškova i nespremnosti da se umešaju u unutrašnje stvari Ruande.