недеља, 20. март 2016.

U OKOLINI STARE PALANKE SLUČAJNO OTKRIVENA VEĆE KOLICINA RIMSKIH NOVČIĆA

POZNATO JE DA NIJE RETKA POJAVA DA SE U NAŠIM KRAJEVIMA NAILAZILO NA VREDNE PREDMETE IZ VREMENA RIMLJANA. U POSLEDNJE VREME JE SVE VIŠE ONIH KOJI PROFESIONALNO SA SPECIJALNOM OPREMOM ,TRAGAJU ZA NUMIZMATIČARSKIM VREDNOSTIMA.

 MEĐUTIM SASVIM SLUČAJNO PRILIKOM ČIŠĆENJA KANALA GRAĐEVINSKA MAŠINA OTKOPALA JE VEĆU KOLIČINU RIMSKIH NOVČIĆA OD PLEMENITIH MATERJALA. SVE BI OSTALO TAJNA DA PRONAĐENE NOVČIĆE NISU ODNELI U RAM I RASPITIVALI SE O EVENTUALNOJ PRODAJI PRONAĐENIH DRAGOCENOSTI. KAO PRODAVCI SU SE POJAVILAE OSOBE KOJE SU BILE NA LICU MESTA KADA SU NOVČIĆI ISKOPANI.UPRAVO JE NJIHOV SUKOB OKO PRODAJE DOVEO DO TOGA DA SE ZA CEO DOGAĐAJ SAZNA. NAIME JEDNO LICE KOJE JE BILO POTECIJALNI KUPAC PONUDILO JE ZA RIMSKE NOVČIĆE 120 000 EVRA JEDAN OD PRODAVACA JE ODMAH PRISTAO DOK JE DRUGI TRAŽIO DA SE OKO PONUDE IZJASNE NAREDNOG DANA. NA SREĆU DRUGI PREDLOG JE POBEDIO I NIJE DOŠLO DO PRODAJE. PRVI PRODAVAC KOJI JE BIO LJUT ŠTO NIJE ODMAH PODELJENO PO 60 000 EVRA ISPRIČAO JE U KAFANI DETALJE OKO PRONALASKA RIMSKIH NOVČIĆA. NEKOLICINA POTECIJALNIH KUPACA SU TOG DANA SLIKALA KOLEKCIJU KOJU SU NUDILI SRETNI PRONALAZAČI . SLIKE SU BRZO STIGLE DO NUMIZMATIČARA PO CELOM SVETU I TADA JE KRENULA PRAVA GROZNICA ZA PRONAĐENIM BLAGOM JER SMO SAZNALI DA JE SIROVA PROCENA DA PRONAĐENI RIMSKI NOVČIĆI VREDE OD 1 800 000 EVRA DO 2 100 000 EVRA. SAZNAJEMO DA JE PRAVA NAJEZDA STRANACA KOJI SE BAVE NUMIZMATIKOM KOJI SE OVIH DANA POJAVLJUJU SA OBE STRANE DUNAVA U POTRAZI ZA PRONAĐENIM PLEMENITIM KOVANICAMA.

KONTAKTIRALI SMO UGLEDNOG NUMIZMARIČARA KOJI NAM JE POTVRDIO DA JE I ON ČUO PRE PAR DANA ZA POSTOJANJE VELIKE KOLEKCIJE RIMSKOG NOVCA KOJA JE PRONAĐENA KOD STARE PALANKE NA DUNAVU  I DA SE RADI O JEDNOJ O VEĆIH KOLIČINA PLEMENITIH RIMSKIH KOVANICA.