петак, 5. октобар 2018.

U Beloj Crkvi stala berba jabuka !!!??!??!?!?!?

Berba jabuka na više od hiljadu hektara zasada u Beloj Crkvi je obustavljena, jer izvoz za Rusiju još nije krenuo. Cena prvoklasne jabuke dvostruko je niža nego prethodne godine, a industrijska jabuka je toliko jeftina da se voćarima ne isplati da je sakupljaju.
I ono malo što su tokom septembra obrali, voćari belocrkvanskog kraja prinuđeni su da skladište – i to oni koji imaju hale ili hladnjače, jer jabuku još ne mogu da prodaju. Otkup za rusko tržište nije počeo iako je oktobar, a nakupci pretpostavljaju da će jabuka moći da se proda tek posle decembra.
– Rusi su poslali dopis da neće da kupuju jabuku dokle god njihovu ne prodaju, ili možda i poljsku, mi to ne znamo. I ovi što kupuju – kupuju na rizik da li će ići posle Nove godine ili neće. Do tada ništa, svi samo sakupljaju – kaže otkupljivač jabuke Milisav Anđelić.
Cena prvoklasne jabuke ove godine iznosi svega 20 dinara. Prošle godine u ovo vreme kilogram prve klase bio je 45.
Ono čime su belocrkvanski voćari još nezadovoljniji jeste cena industrijske jabuke, koja je sa prošlogodišnja 22 dinara ove godine pala na svega četiri do pet dinara, a to je jabuka koju, kao sirovinu, kupuju domaći kupci.
– Nema tu Rusa, Kineza, nema nikoga. Da vidimo, je l’ pojeftinio sok četiri puta, je l’ pojeftinilo sirće četiri puta, je l’ pojeftinila rakija četiri puta? To ide za to. Šta se to dešava? Nas samo to interesuje – kaže voćar Miodrag Pavlović.
Sa ovakvim cenama, voćari u Beloj Crkvi kažu da neće imati da pokriju troškove proizvodnje.
Nadaju se da će cena bar prve klase skočiti do Nove godine, a do tada, ko bude imao para za radnike, gajbe i hladnjaču, moći će nešto da izvuče. Ko ne bude, može da se desi da mu ceo rod ode u industrijsku jabuku, a to će značiti da će proizvodnu godinu završiti u minusu.


Izvor: RTS