понедељак, 28. мај 2018.

NOVINAR STEFAN CVETKOVIĆ O ZADRŽAVANJU NA KOSOVU I METOHIJI

EKSKLUZIVNO INTERVJU NOVINARA STEFANA CVETKOVIĆA O DETALJIMA U VEZI SA ŠESTOČASOVNIM ZADRŽAVANJA OD STRANE KPS-a NA JARINJUMEDIJI U SRBIJI SU U SUBOTU  OBJAVILI DA JE NOVINAR STEFAN CVETKOVIĆ PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽIOCA IZ PRIŠTINE OKO 12 ŠASOVA ZAUSTAVLJEN NA PRELZU JARINJE. ISTOVREMENO OBJAVLJENO JE DA JE NJEGOVO ZADRŽAVANJE BILO NE PRIMERENO DUGO U TRJANJU OD VIŠE OD ŠEST ČASOVA.
NEZVANIČNO POJEDINI KOSOVSKI MEDIJI OBJAVILI SU INFORMACIJU DA JE POVOD ZA ZADRŽAVANJE SRPSKOG NOVINARA BIO ZAHTEV SPECIJALNOG TUŽIOCA DA SE U SVOJSTVU SVEDOKA STEFAN CVETKOVIĆ IZJASNI O SAZNANJIMA U VEZI SA LIKVIDACIJOM OLIVERA IVANOVIĆA.

ZAMOLILI SMO NOVINARA STEFANA CVETKOVIĆA DA NAM U KRATKOM RAZGOVORU POJASNI DETALJE U VEZI SA OVIM SLUČAJEM.

NOVINAR  - ŠTA SE ZAIST DOGODILO U SUBOTU NA PRELAZU "JARINJE"???

S.C. - PRILIKOM POKUŠAJA PRELASKA ADMINISTRATIVNOG PUNKTA "JARINJE" ZAUSTAVLJEN SAM PRILIKOM KONTROLE DOKUMENATA ,SLUŽBENICI KPS-a NALOŽILI SU MI DA PRAKIRAM VOZILO SA STRANE I DA IZAĐEM IZ VOZILA A NAKON TOGA SAM  U NJIHOVOJ PRATNJI UVEDEN U JEDNU PROSTORIJU U KONTEJNERU KOJI SE NALAZI NA PRELAZU.
TU MI JE JEDAN OD SLUŽBENIKA KOSOVSKE POLICIJE SAOPŠTIO DA POSTOJI NALOG SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA IZ PRIŠTINE ZA MOJIM ZADRŽAVANJEM. ISTOVREMENO MI JE SAOPŠTENO DA NEMAJU VIŠE DETALJA O RAZLOZLOGU ZBOG KOGA JE NALOG ZA MOJIM ZADRŽAVANJEM IZDAT.
NAKON ŠTO SAM PROVEO VIŠE OD SAT VREMENA POD POLICISKIM NADZOROM U TOJ POLICISKOJ PROSTORIJI, JEDAN OD STAREŠINA KPS-a ME JE OBAVESTIO DA ĆE MOJE ZADRŽAVANJE TRAJATI DO DALJNJEG A DA ĆE MOJE ISLEĐIVANJE PREUZETI SLUŽBENICI SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA KOJI DOLAZE IZ PRIŠTINE. 
MORAM DA NAGLASIM DA SVE VREME MOG "PRITVARANJA" POLICISKI SLUŽBENICI SU SE VIŠE NEGO KOREKTNO I PROFESIONALNO ODNOSILI - I DA  SEM  NELAGODNE SITUACIJE U KOJOJ SAM SE NAŠAO ,NISAM IMAO PRIMEEDBE NA POSTUPANJE SLUŽBENIK LICA KPS-a.

NAKON DVA SATA NA PRELAZU "JARINJE" POJAVILI SU SE SLUŽBENICI KPS-a KOJI SU PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA POSLATI IZ PRIŠTINE.ONI SU ME PREUZELI I SPROVELI DO POLICISKE STANICE U LEPOSAVIĆU.
U SAMOJ POLICISKOJ STANICI U LEPOSAVIĆU BEZ PRISUSTVA SLUŽBENIKA KPS-a IZ LEPOSAVIĆA .SAMNOM SU U SVOJSTVU SVEDOKA NA SRPSKOM JEZIKU OBAVILA RAZGOVOR SLUŽBENA LICA KOJA SU PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA DOŠLA IZ PRIŠTINE. O SLUŽBENOM RAZGOVORU NA SRPSKOM JEZIKU JE NAPRAVLJENA BELEŠKA KOJA MI JE DATA NA UVID I KOJU SAM POTPISAO.
NAPOMINJEM DA JE SLUŽBENI RAZGOVOR TRAJAO VIŠE SATI I DA SU SLUŽBENA LICA BILA VIŠE NEGO KOREKTNA I PROFESIONALNA PA SAMIM TIM NEMAM APSOLUNO NI JEDNU PRIMEDBU NA NJIHOVO POSTUPANJE.

 NAKON ŠTO SU MI VRAĆENA DOKUMENTA OMOGUĆENO MI JE DA SE VRATIM NA "JARINJE" I BEZ IKAKVIH OGRANIĆENJA NASTAVIM PUTOVANJE.
POSEBNO ŽELIM DA NAGLASIM DA SU SVA SLUŽBENA LICA SA KOJIMA SAM BIO U KONTAKTU IMALA POTREBU DA IZRAZE SVOJE ŽALJENJE ZBOG DUŽINE TRAJANJA  NEPRIJATNE SITUACIJE U KOJU SAM DOVEDEN UZ SUGESTIJU DA SE ISKRENO NADAJU  DA ĆU IMATI RAZUMEVANJA ZBOG SPECIFIČNIH OKOLNOSTI.

NOVINAR - ŠTA SU BILE TEME SLUŽBENOG RAZGOVORA ???

S.C. - PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽIOCA IZ PRIŠTINE KOJI JE PREUZEO SLUČAJ LIKVIDACIJE OLIVERA IVANOVIĆA , SLUŽBEN LICA SA KOJIMA SAM IMAO RAZGOVOR INTERESOVALA SU SE O POTECIJALNO MOJIM SAZNANJIMA U VEZI SA POMENUTIM SLUČAJEM.

NOVINAR - MOŽETE LI DA NAM KAŽETE VIŠE DETALJA O SADRŽAJU SLUŽBENOG RAZGOVORA?

S.C. - UGLAVNOM SAM PONOVIO ONO ŠTO SAM U VIŠE NAVRATA GOVORIO U JAVNOSTI , BILO JE I NOVIH DETALJA ALI ZA SADA MOJA JE PROCENA DA IZ RAZLOGA NE OMETANJA ISTRAGE ISKLJUČI JAVNOST.

NOVINAR - KOJIM POVODOM STE BORAVILI NA KOSOVU I METOHIJI??

S.C. - JA SAM DAN RANIJE DOŠAO NA KOSOVO I METOHIJU U SKLOPU SVOJIH PROFESIONANIH OBAVEZA. U SKLOPU PRIKUPLJANJA INFORMACIJA U VEZI SA NOVINARSKIM ISTRAŽIVANJEM OKO DETALJA O LIKVIDACIJI OLIVERA IVANOVIĆA. TOKOM BORAVKA IMAO SAM SUSRETE SA VIŠE LICA KOJA BI POTECIONALNO MOGLA DA IMAJU KORISNE INFORMCIJE.

NOVINAR - DA LI NAKON NEPRIJATNOSTI KOJE STE IMALI NA "JARINJU" NASTAVLJATE SA NOVINARSKIM ISTRAŽIVANJEM SLUČAJA LIKVIDACIJE OLIVERA IVANOVIĆA?

S.C. - APSURDNO BI BILO ,DA INCIDET NA "JARINJU" NA BILO KAKAV NAČIN UTIČE NA MOJ PROFESIONALANI ANGAŽMAN I PRIRODNU POTREBU I OBAVEZU NOVINARA DA U INTERESU JAVNOSTI INSISTIRA NA UTVRĐIVANJU DETALJA OKO LIKVIDACIJE ČOVEKA KAO I SANKCIONISANJU SVIH KOJI SU POVEZANI SA TAKVIM GNUSNIM KRIMINALNIM ČINOM.

....

NASTAVIĆE SE