понедељак, 16. април 2018.

SRĐA POPOVIĆ REKTOR NAJSTARIJEG ŠKOTSKOG UNIVERZITETA

Za Popovića, koji je pobedio u prvom izbornom krugu, glasalo je 63 odsto studenata


Izvršni direktor Centra za nenasilnu akciju (CANVAS) Srđa Popović preuzeo je funkciju rektora Univerziteta Sent Endruz, najstarije obrazovne institucije u Škotskoj osnovane davne 1413. godine.

Svečana inauguraciona ceremonija započeta je u “Junger holu” tog univerziteta, a potom nastavljena na ulicama Sent Edruza, primorskog grada koji se nalazi na istočnoj obali Škotske. Popović je na taj način zvanično postao 53. rektor tog univerziteta osnovnog pre više od šest vekova.
Pre tačno 160 godina “Sent Endruz” je promenio način izbora rektora, omogućivši da studenti biraju prvog čoveka univerziteta na direktnim izborima. Za Popovića, koji je pobedio u prvom izbornom krugu, glasalo je 63 odsto studenata.

U prvom obraćanju nakon imenovanja Popović je poručio studentima da je ponosan što je zaslužio njihov glas i da je velika čast i privilegija biti rektor univerziteta kao što je Sent Endruz. Popović je tom prilikom rekao i da će njegov ključni cilj biti jačanje pozicije studenata.
„Spreman sam da tokom svog mandata osluškujem želje studenata i nastojim da njihove inicijative pretočim u konkretne akcije. Ovlašćenja i uticaj koji rektor ima pripadaju studentima koji ga biraju, a moj cilj biće da ih osnažim da tu mogućnost koriste u njihovom najboljem interesu“, rekao je Popović.
Među počasnim doktorima Univerziteta Sent Endruz su naučnik i političar Bendžamin Frenklin, najpoznatiji kao jedan od autora čuvene Deklaracije o nezavisnosti SAD, zatim engleski nobelovac Rajnard Kipling, autor “Knjige o džungi”, ali i pronalazač penicilina, mikrobiolog i nobelobac Aleksandar Fleming.
Princ Vilijam i njegova supruga Kejt stekli su diplome upravo na ovom univerzitetu, baš kao i donedavni ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon.
Srđu Popovića je za rektora Univerziteta Sent Endruz predložila grupa studenata koja se sa njegovim opusom i aktivnostima upoznala nakon što je pročitala knjigu “Mustra za revoluciju”.

Popović već više godina sarađuje sa mnogim univerzitetima, a status gostujećeg predavača ima na univerzitetima Harvard, Kolumbija i NYU.