субота, 7. април 2018.

ČESTITAMO SUGRAĐANIMA PRIPADNICIMA ROMSKE ZAJEDNICE SVETSKI DAN ROMA

JEDNO OD BOGATSTAVA NAŠE SREDINE JE ZAJEDNIČKI I SKLADAN VEKOVNI SUŽIVOT RAZNIH NACIJA I MANJINA 

SVOJ DOPRINOS NAŠOJ SREDINI U SVAKOM POGLEDU  NEIZOSTAVNO SU DALI I BELOCRKVANSKI ROMI. 

DRAGI SUGRAĐANI,KOMŠIJE I PRIJATELJI SRETAN VAM SVETSKI DAN POMA

Širom planete 08.04.2018 god. se obeležava Svetski dan Roma kako bi se skrenula pažnja na kulturu Romske zajednice, ali i podigao stepen svesti javnosti o problemima njenih pripadnika, od kojih samo u Evropi živi njih oko 10 miliona.

Sutra se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije.


Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas.
Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.
Romkinje su u težoj poziciji od ostalih. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.
Gotovo svaka druga pritužba zbog diskriminacije, koja stiže do poverenice za zaštitu ravnopravnosti, je upravo od pripadnika romske polupacije.
Uz afirmativne mere države nove generacije Roma češće se odlučuju da nastave obrazovanje.
Tokom prošle godine,direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava dodeljene su stipendije za 1.000 učenika a oko 1.300 mališana upisano je u predškolske ustanove.
Nedavno je usvojena nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, do 2025. godine, koja bi trebalo da doprinese daljem unapređenju stanja i njihovog socijalno ekonomskog položaja.
Zaštitnik građana ukazuje na obavezu nadležnih državnih organa da se što pre donese Akcioni plan za sprovođenje te Strategije.