субота, 31. март 2018.

Firma ZF Friedrichshafen AG ulazi u investiciju koja će da zaposli do 1000 ljudi !!

PANČEVO: 10,8 hektara Severne zone biće poklonjeno firmi ZF Friedrichshafen AG za investiciju koja će da zaposli 1000 ljudi


Gradsko veće prihvatilo je danas Pismo o namerama nemačke kompanije ZF Friedrichshafen AG radi obezbeđenja podsticaja za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u Severnoj industrijsko-poslovnoj zoni u Pančevu. Radi se o površini od 10,8 hektara ove privredne zone a “s fokusom na fazu 1 investicija ove kompanije u periodu od 2019-2021. godine” – navodi se u odluci koju je objavilo Gradsko veće.
- Gradsko veće grada Pančeva u skladu sa stavom 1 zaključka prihvata kao meru podsticaja sprovođenje postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade u skladu sa važećim propisima, navodi se u odluci Gradskog veća.
Kompanija ZF planira izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti iz oblasti automobilske industrije. Prema preliminarnom obimu planirane proizvodnje projekat bi se realizovao na području Severne industrijsko-poslovno-proizvodne zone, fazno. Prva faza, koja se po dinamici realizacije planira za period od 2019-2021. godine, obuhvata pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 10,8 ha, izgradnju objekata površine 25.000m² i otvaranje 540 radnih mesta. 
Planirani proizvodi prve faze su: osovine za električni pogon za E-Mobility za Premium OEM, motori sa električnom vučom za E-Mobility, elektronika/mehatronika menjača, mikrosvičevi/PCB (PŠV - ploče štampanog kola). Ukupan nivo investicije za FAZU 1, po godinama, iznosi: u 2019. godini približno 40 miliona evra, u 2020. godini približno 25 miliona evra i u 2021. godini približno 20 miliona evra.
Drugom fazom bi se izvršilo proširenje obima proizvodnje iz faze 1. Ova faza se po dinamici realizacije planira za period od 2022. godine i obuhvata pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 9,2 ha, izgradnju objekata površine 25.000m² i otvaranje novih radnih mesta, što bi ukupno sa prvom fazom bilo između 800 i 1000 zaposlenih.    
Gradsko veće grada Pančeva današnjim zaključkom prihvatilo je meru podsticaja sprovođenje postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade u skladu sa važećim propisima. Gradonačelnik grada Pančeva će, posebnim rešenjem obrazovati Tim za izradu Elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta bez naknade, u skladu sa važećim propisima.

Izvor: 
GU Pančeva Pet, 30/03/2018