петак, 05. мај 2017.

PROFESOR GASTRONOMIJE SLOBODAN RADETA U BELOJ CRKVI,VRŠCU I TEMIŠVARU

Postanite virtouz u kuhinji uz vrhunske savete


 Profesionalni kuvar, Slobodan Radeta, otkriva  vrhunske savete koji će vam pomoći da postanete majstor u kuhinji i da podelite radost kuvanja sa porodicom na najlepši mogući način - uživajući u ukusnim obrocima.

Saznajte šta čini dobru kulinarsku praksu, kada je ulje dovoljno zagrejano za prženje, kada prilikom kuvanja dodajete suvo začinsko bilje a kada sveže, kako pripremiti vinaigrette dresing za salate i ispravno kuvati testeninu, kako ukloniti miris belog luka sa ruku ili olakšati proces sečenja slanine na sitne kockice i još mnoštvo korisnih saveta.SAVETI DOBRE KULINARSKE PRAKSE


1. Kako biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da pre početka kuvanja organizujete namirnice za obradu koristeći tehniku mise en place – postavljanje svih neopodnih sastojaka na dohvat ruke.

2. Kod pripreme više različitih jela za isti obrok, isplanirajte vreme i napravite dobar redosled pripreme. Na primer, kolač kome je potrebno 3 sata hlađenja pre služenja prvo pripremite, a za vreme hlađenja nastavite sa pripremom ostalih jela.

3. Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći, juneći, mešani, riblji ili bujon od povrća), a potom ga zamrzite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu u drugim jelima - za pripremu rižota, soseva i slično.

4. Da biste se rešili mirisa belog luka, potrebno je da pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (kašika ili sudopera).

5. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

6. Prilikom seckanja bibera u zrnu ili sličnih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razleteli sa daske za sečenje.

7. Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio.

8. Ukoliko nakon pripreme dobijete višak sosa, možete ga zamrznuti u posudama za led, a kockice sosa naknadno možete podgrejati u tiganju u količini koja vam je potrebna.

9. Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Sveže začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.

10. Kako biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina, obavezno probajte jelo tokom kuvanja kao i pred finalno služenje.


11. Kako biste sprečili da se testenina lepi sve što je potrebno jeste da je kuvate u velikoj količini vode (idealno 100gr paste na oko 1l vode). Izbegavajte korišćenje ulja tokom pripremanja testenine, jer će sprečiti da sos koji ste spremili prijanja na pastu.

12. Kako biste dobili reš koricu na komadu mesa, potrebno je da ga obrišete od viška vlage papirnim ubrusima pre početka obrade.

13. Kako biste olakšali proces sečenja slanine na sitne kockice, možete je ostaviti u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne.
14. Kako bi povrće zadržalo svoju svežu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja.

15. Prilikom grilovanja ili prženja nemojte pretrpavati tiganj, jer će se namirnice u pretrpanom tiganju kuvati u pari umesto da postanu reš i hrskave.

16. Kako bi voda u šerpi brže proključala uvek stavite poklopac.

17. Kako biste izbegli da daska za sečenje klizi po radnoj površini, postavite vlažan ubrus ili trulex krpu ispod nje.

18. Kako ne bi došlo do podizanja temperature u frižideru, potrebno je da uvek ohladite hranu pre nego je ubacite u frižider.

19. Preporučuje se da đumbir ljuštite kašikom, jer ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimizira otpad.

20. Koristite ljuske od razbijenog jajeta kao kašiku kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.

21. Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, pomorandža i slično) pre ceđenja ih rolajte pod pritiskom dlana na radnoj površini. Ukoliko recept zahteva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende i pokušajte da izbegnete bele delove ispod kore limuna jer nose gorčinu.
22.  Uključite mališane u pripremu obroka. Nedavno istraživanje pokazalo je da su deca koja su direktno uključena u pripremu obroka otvorenija prema konzumiranju zdrave ishrane i jedu više povrća.


USKORO U BELOJ CRKVI I VRŠCU