уторак, 25. април 2017.

Izjava Ambasade Republike Češke u Srbiji povodom članaka u vezi sa izjavama o repatrijaciji češke nacionalne manjine


Ambasada Republike Češke u Srbiji je u stalnom kontaktu sa češkom nacionalnom manjinom u Srbiji, koja broji približno 1800 lica, i aktivno prati životni standard i probleme češke zajednice. Češka strana smatra da je zaštita prava češke nacionalne manjine u Srbiji na adekvatan način obezbeđena. Ekonomska situacija pripadnika češke manjine odgovara ekonomskim standardima srpskih regiona u kojima žive.
 

Pripadnici češke nacionalne manjine imaju mogućnost da predaju zahtev za tzv. potvrdu o pripadnosti nacionalnoj zajednici, koja bi im naknadno mogla olakšati dobijanje dozvole za trajni boravak u Republici Češkoj. Građani Srbije češkog porekla se za rad u inostranstvu zanimaju u istoj meri u kojoj se zanima većina srpske javnosti. Ambasada nije zabeležila dramatičan rast interesovanja za dobijanje pomenute potvrde ili dozvole za trajni boravak u Republici Češkoj, pri čemu zahteve pojedinaca obrađuje uobičajenim postupcima.
Republika Češka dug vremenski period podržava razvoj regiona u kojima najveći deo češke nacionalne manjine živi, i to kroz projekte razvojne saradnje. Posredstvom češke ambasade češka vlada obezbeđuje finansijsku podršku za kulturno-obrazovne aktivnosti udruženja pripadnika češke nacionalne manjine, koja organizuju događaje namenjene češkoj i srpskoj javnosti u regionu. Češka vlada takođe doprinosi brizi za očuvanje jezika i kulturne tradicije češke zajednice finansiranjem smeštaja i rada učitelja češkog jezika, koji već niz godina drži nastavu u regionu.