петак, 21. април 2017.

Evropski pulicer za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS)

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), čiji je osnivač Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), večeras je na svečanoj ceremoniji u Amsterdamu dobio Evropsku novinarsku nagradu (European Press Prize). 
Ovo je jedno od najprestižnijih svetskih priznanja za istraživačko novinarstvo. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je nagrađen za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u
Srbiji. Istraživački tim CINS radio je na ovoj temi osam meseci, tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.
CINS u Amsterdamu, prilikom uručenja nagrade: Bojana Bosanac, Anđela Milivojević, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić i Dino Jahić


Cilj CINS je bio da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred
pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u Srbiji.
Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, mada istaknuta kao prioritet svake vlasti proteklih godina, u praksi se svodi na medijske najave, hapšenja pred kamerama i veliki broj krivičnih prijava bez epiloga na sudu. Optužnica ima malo, presuda još manje, a kazne su najčešće uslovne.
U obrazloženju se navodi da nagrada za CINS predstavlja "priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu". U kategoriji istraživačkog novinarstva, pored CINS, bili su nominovani i britanski Fajnenšl tajms, danski Ekstra Bladet, grupa medija sa projekta Panamski papiri (Gardijan, L'Mond, Zidojče cajtung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara), francuski Mediapart i drugi.