среда, 18. јануар 2017.

SAŠA JANKOVIĆ: BATINAŠI VERUJU DA SU NEDODIRLJIVI

 

 

"Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima"


Zaštitnik građana Saša Janković najoštrije je danas osudio brutalan fizički napad i pokušaj linča aktivista Inicijative mladih za ljudska prava na tribini u Beški koji su, kako navodi, opravdale pojedine organizacije i mediji.
On je u saopštenju naveo da je krajnje zabrinut zbog sve višeg stepena političkog nasilja u Srbiji, “kao i zbog atmosfere sve jačeg društvenog konflikta, u kome se neki državni organi ponašaju kao stražari određene političke organizacije, a ne čuvari reda i zakona”.
“Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima. Ono predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije, na koji ova institucija godinama upozorava javnost. Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom i pozivam i druge državne organe da prekinu da tu opasnost po naše društvo tolerišu”, naveo je Janković.
Zaštitnika građana, kako je navedeno, zabrinjavaju navodi da policija nije reagovala na vreme, kao i da žrtvama nije dat policijski zapisnik, niti mogućnost da ga vide.
U saopštenju piše i da će te tvrdnje zaštitnik proveriti u postupku kontrole, a da se u međuvremenu očekuje od policije i drugih nadležnih organa da, kao što efikasno postupaju u slučajevima nedopustivih verbalnih pretnji protiv nekih državnih funkcionera, budu delotvorni u privođenju pravdi “batinaša koji veruju da su nedodirljivi”.
U saopštenju se podseća da su pre tačno godinu dana vandalski razbijeni prozori i izlozi na Kući ljudskih prava i demokratije i to do danas nije rasvetljeno, iako su prostorije Kuće u strogom centru Beograda, na 50 metara od kancelarije predsednika Srbije.
Na jučerašnjoj tribini Srpske napredne stranke u Beški, fizički su napadnuti aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, pošto su na tribini razvili transparent i prekinuli govornika, haškog osuđenika Veselina Šljivančanina.